BioLijf

Sinds ik bewuster in het leven sta, en heb ontdekt dat je aan de (vaak veel te kleine..) lettertjes op verpakkingen kan zien wat er nu werkelijk in producten zit, ben ik gaan onderzoeken hoe dat anders kan. Want ik hoef geen chemische smeersels meer op mijn huid, laat staan op dat van mijn kinderen. het is ten slotte toch het grootste orgaan! En zo stap je van het een in het ander. Al jaren maak ik zalven van gecombineerde olieën en vetten, en steeds meer kom ik bij de ideale samenstelling. Zo is in eerste instantie ook Puur&Vet ontstaan. Een simpel plasticvrij potje vet waar je eigenlijk alles mee kan! Zelf gebruik ik het als dagcreme, nachtcreme, voor droge handen, ellebogen, hakken, bij droge eczeemplekjes en omdat Puur&Vet lekker smelt en smeert ook perfect voor babymassage. Puur&Vet bevat veel cacaoboter, en ruikt dus naar chocolaatjes. Maar wees gewaarschuwd, zo smaakt het niet 🙂

Daarna ben ik pure sheaboter op de markt gaan brengen, want dát is toch een magisch spulletje! Shea Butter hydrateert, beschermt, heelt én stimuleert celvernieuwing van de huid.  Verder is het rijk aan vitamine A, E en F en biedt het ook een lichte bescherming tegen de zon. Het is effectief tegen een droge huid, rimpels, zwangerschapsstriae, donkere vlekken, littekenweefsel, kloven, spierpijn, huidirritaties en eczeem. Sheaboter heeft een typische geur, omdat deze rauw is en biologisch. Shea is een wat stugger goedje, perfect voor wanneer de koude lucht je velletje uitdroogt, en bij een stevige massage mistaat het zeker niet. Ook bij kloven en heftigere huiddrama’s kan sheaboter fantatstisch helpen.

sheaboter

ZEEP! Lets talk ZEEP! Veruit het meeste wat je in de winkel treft is chemisch, bestaat uit sls, parabenen en vele andere chemische middelen. Zelfs in de arganolieshampoo blijkt gewoon geen miligrammetje arganolie te zitten.. Dus ook daar zocht ik verder. Ik kwam uit bij echte zeep, gewoon ouderwetse blokken. Maar ook daar blijkt veel mogelijk te zijn..

Zo bevat veel zeep gewoon nog chemische middelen, en is deze vaak gegeurd met parfumolie. Wanneer het wel om echte zeep gaat bevatten weer veel zepen palmolie, of zijn ze voornamelijk gemaakt van kokosolie. En dat word een best drogende zeep. Dus ook hier heeft het jaren experimenteren en proberen gekost voordat ik de ideale zeep had ontwikkeld. Want ik ben vooral moeder, geen verkoper, dus wat ik verkoop moet goed zijn. Niet gewoon goed, maar goed genoeg voor mijn hele gezin! Dus dat is zeep gemaakt van voornamelijk biologische olijfolie, dat maakt namelijk de meest zachte zeep. In mijn vloeibare zeep zit ook een beetje kokosolie en castorolie, dat helpt schuimen, want eerlijk is eerlijk, schuim is leuk! Ik maak gebruik van zout water, en ik geur de zeep enkel met etherische olieën.

Mijn vaste zeep is werkelijk fantastisch, en wellicht interesseert niemand het, maar ik leg echt heel graag uit WAAROM nu juist mijn zeep zo fantastisch is! Ik maak mijn zeep via de hete methode, dat betekend dat ik door de zeep in een pan, op het fornuis, het verzepingsproces forceer. Alle echte zepen hebben een overvettingspercentage, dat is een percentage van vetten en olieën die in het verzepingsproces niet verzepen omdat de loog dan op is. Dus stel je hebt een volledig olijfoliezeep met een overvettingspercentage van 6%, dan zit er in het uiteindelijke stuk zeep 6% pure olijfolie die NIEt is verzeept. Lekker dus! Nu maak ik mijn vaste zepen met veel bio olijfolie, bio cacaoboter, bio sheaboter, bio kokosolie en wat castorolie. Als ik het ga verzepen houd ik 7% sheaboter achter, die voeg ik, samen met de klei en etherische olie pas toe aan de massa als deze het verzepingsproces al is door gegaan. Wat dus betekent… dat er in mijn zeep 7% pure sheaboter zit! En dat merk je!!

Echte zeep!

Ook echte zeep!

In de shop vind je ook dé kruidenmix. Ook zo’n geweldig spulletje!

Tijdens mijn laatste zwangerschap ontstond de behoefte naar kruiden, voor in bad toen ik zwanger was, maar ook voor daarna, in bad, stoombad of te gebruiken als postpartum spoeling. Ik begon te experimenteren met diverse kruiden en klei soorten. Inmiddels is de klei er uit. Ik geloof in de helende werking van klei, ook op openwonden of wanneer er bijvoorbeeld is geknipt of gescheurd tijdens de geboorte. Maar ik heb ook ontdekt dat veel vrouwen juist de klei niet zien zitten. Ook van veel vroedvrouwen, die het postpartum (zit)bad wel toejuigen, maar toch angst hebben dat de kleine stukjes klei ontstekingen kunnen veroorzaken. En een voordeel, de kruiden zijn nu ook als thee te drinken!

De kruiden zijn op meerder manieren te gebruiken. Maak er een sterke thee van, deze mag gerust een flink aantal uren trekken. Zeef deze, in jouw voordeel en wel zo fijn voor de afvoerputje ;-), en maak er een zitbad van. Direct na de geboorte lang in een ligbad word door veel Nederlandse vroedvrouwen afgeraden, maar is kort wel in veel culturen normaal. Daar zul jej je eigen weg in moeten vinden. Je kan de warme thee ook in een bakje in het toilet zetten, zo maak je er een stoombad van, klinkt een beetje gek, maar probeer het eens, je zult verrast zijn! Dan kan je de thee, afgekoeld, ook gebruiken als spoeling. Voor bijvoorbeeld na elk toiletbezoek in de kraamweken. Er is nog meer… wat je kan ze ook gewoon drinken! Soms is wat zoethout (niet bij hoge bloeddruk) of vlierbloesem toevoegen lekker voor de smaak, maar zonder kan ook. En dan kan je de sterkte thee ook nog gebruiken als leave-in voor het haar. Na het wassen met een zeep, of met een low- of no-poo middel, giet je de thee over je haar, en spoel je deze dus niet uit! Vooral lekker wanneer je ervoor kiest je haar met enkel water te wassen!

Duizendblad

Duizendblad herken je aan de duizenden nerfjes van het blad, wat aan bloedvaatjes doet denken. Duizendbladthee is dan ook heilzaam voor een betere bloedsomloop. Het reinigt de bloedvaten, helpt bij open wonden, en ondersteunt bij koude voeten of winterhanden. Ook is het bloeddrukverlagend en het reguleert het de menstruatie. Bij opvliegers is het ook niet slecht!

Verder is het zowel in-als uitwendig geschikt bij spataderen en aambeien. Uitwendig op een (scheer-) wond of in een bloedneus gelegd is het bloedstelpend.  Het helpt ook bij griep en verkoudheid (dan in de vorm van thee). Duizendbladthee helpt ook bij hooikoorts en bij nachtelijke spierkramp.

Duizendblad onder de drempel van je huis leggen zou, volgens een oud bijgeloof, spoken afweren en de duiven buiten houden. De indianen verdreven boze geesten door duizendblad te laten roken. Ook zou duizendblad moed geven en vrienden aantrekken 🙂

 

 

Goudsbloem

Al in de 16e eeuw raadde Matthiolus het gebruik van het kruid aan op wonden en andere kwetsuren. Het staat al heel lang bekend als menstruatiebevorderend middel, om de nageboorte te laten komen, bij ontstoken ogen en bij tandzweer. Zijn grootste triomf als geneeskruid beleefde de Goudsbloem tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog toen het kruid veel werd toegepast op zwerende wonden die op het slagveld waren opgelopen.

Uitwendig is goudsbloem ondersteunend bij steenpuisten, eczeem, abcessen, fistels, brandwonden, berg en droge huiduitslag. Ook inwendig, als thee, helpt goudsbloem bij alle infecties ( bij alles waar ‘itis’ achter staat). Ook bij hoofdpijn door te weinig bloedtoevoer naar de hersenen en duizeligheid, Goudsbloem verwijdt de perifere vaten en heeft een sterk ontgiftend effect. Verbeterd de spijsvertering, stimuleert maag en lever, alsook het humeur J

 

Kamille

Een éénjarige plant met witte bloemetjes. Staat bekend om haar kalmerende werking op het maag en darmstelsel, maar omdat kamille tal van antioxidanten, flavonoïden en de vitaminen A, B en C bevat. En ook de metalen en mineralen zoals kalium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer en zwavel, werkt kamille antibacterieel en tegen schimmels. Kamille kan om zijn medicinale werking naast bij maag- en darmproblemen, ook bij stress, slapeloosheid, menstruatiepijn, hoofdpijn, infecties en hooikoorts ingezet worden.

 

Lavendel

De Griekse arts, farmacoloog en botanicus Pedanius Dioscorides(40 tot 90 na christus) was de eerste die het medicinaal gebruik van lavendel beschreef.

Lavendel was in de middeleeuwen een populair strooikruid vanwege haar insectenwerende eigenschappen en haar langdurige geur.

In de zeventiende eeuw gebruikte een handschoenmaker uit Grasse, een stad in Zuid-Frankrijk dat nu nog bekend staat vanwege de parfumindustrie, lavendelolie om het leer een geurtje mee te geven. Mensen die de handschoenen met lavendelgeur droegen, werden niet besmet met de pest. Hierdoor gingen mensen lavendel met zich meedragen om zich tegen de pest te beschermen

Lavendel word dus al heel lang succesvol ingezet bij stress, slapeloosheid, infecties, verkoudheid, wondjes, maag en darmkrampen.

Lavendel ruikt heerlijk, en is bewezen rustgevend. En lavendel brengt de geest in balans

 

Weegbree

Misschien wel het meest onderschatte ‘onkruid’! Het groeit veel tussen je stoeptegels, en vaak word ie er tussen weg gepulkt en weggegooid. Maar jonge smelle weegbree is heel gezond. Als groente ook! Er zitten veel vitamines en mineralen is. (aucubine, kiezelzuur, xanthofyl, enzymen,vitamine c en minerale )zouten.

Wat men wel vaak weet is dat weegbree fantastisch is na een brandnetel prik, of een bijen of wespen steek. Weegbree lijkt altijd daar te staan waar je het nodig hebt. Het kauwen op een weegbreeblaadje kan lusteloosheid doen verdwijnen. De weegbree is gezond en werkt daarom versterkend voor het immuunsysteem en preventief tegen alle ziektes. Het wordt sinds duizenden jaren als geneesmiddel gebruikt. Het werkt bloedzuiverend, tegen eczeem en wonden helen sneller als je er een gekneusd weegbreeblaadje op legt. Het drinken van weegbreethee helpt tegen aambeien, nierstenen en allerlei krampen in de maagstreek. Je kunt als je verkouden bent weegbree klein snijden of hakken en door de sla of slasaus doen. Het helpt dan de ontstoken slijmvliezen te genezen en het geneest keelpijn.