Kruiden

Kruidenbaden kunnen ontspannend en helend werken. En ja! Ook na de bevalling. Misschien wel juíst na de bevalling!

Zwanger zijn kan best veel energie vragen, de geboorte is vaak topsport, en de kraamdagen zijn intens. Dan is een klein stukje ontspanning vlak na de bevalling waardevol en helend. Letterlijk en figuurlijk! Want kruiden kunnen helpen ontspannen, maar kunnen ook bijdragen in de genezing.

Kamille werkt kalmerend, niet alleen op de emoties, maar ook op de slijmvliezen. Ook bevorderd kamille epitheelvorming wat belangrijke stap is in het maken van een nieuwe huidlaag over een wond.

Lavendel kan niet ontbreken, deze is samen met goudsbloem en lavendel ook de basis voor de baby vriendelijke kruidenmix. Lavendel ruikt heerlijk en is ontspannend. Dat weet iedereen, maar lavendel is veel meer! Lavendel kan ondersteunend werken bij schimmels, eczeem, huidirritatie, maar werkt door haar kramp-opheffende eigenschappen ook bij stress en zenuwen.

Goudsbloem, of calendula, is ook zo’n held uit het kruidenrijk! Goudsbloem word veel gebruikt in zachte huidverzorgingsproducten en helpt bij irritatie en weert bacteriën en schimmels.

Duizendblad is bloedstelpend, bloedzuiverend, ontstekingsremmend, zweetdrijvend, krampstillend en werkt versterkend voor de bloedvaten, onmisbaar in een post-partum kruidenbad!

En dan smalle weegbree, het super onkruid! Vaak hardhandig verwijderd tussen de oprit tegels, maar oh zo waardevol. Niet alleen werkt smalle weegbree super na aanraking met een brandnetel, maar ook werkt weegbree bloedzuiverend en immuunsysteem versterkend!

De juiste mix kruiden bevorderd de genezing en helpt ontspannen. Voor jou! Maar wil je met je kleintje in bad? Ook dat kan, en is heerlijk! Voor een kleine baby, wie eigenlijk al genoeg heeft aan de geur van mama, zijn kruiden als kamille en lavendel geschikt. Samen in bad, samen ontspannen. Want een ontspannen mama is een ontspannen baby!

De kruiden kan je zo in bad gooien, geeft echt een tof effect, en je hebt er lang lol van. Want je bent nog wel even bezig de bloemetjes en blaadjes uit je bad putje te vissen! Lekkerder is de kruiden in een pannetje heet water een tijdje te laten trekken. Doordat dit heter water is is de werking ook nog eens intenser! En na het trekken giet je het door een zeef zo in bad!

En heb je geen bad? Een stoombad kan iedereen thuis creëren! Laat de kruiden trekken in water dat net van de kook af is, giet dit is een bakje en zet dit in de wc! Wel wat af laten koelen, want bijna kokend stoom is echt te heet voor de kwetsbare vulva. Zet fijn kaarsjes in je toilet, doe het licht uit en de deur dicht. Nu is het even mama tijd! Het klinkt wat kneuterig, jezelf in je kraamweek in het toilet opsluiten om zo wat te ontspannen. Maar zoals een powernap je echt energie kan geven, kan een 20 minuten alleen op het toilet zalig zijn!

Bedenk je goed, het leven… alles in je leven begint met jou! En een goed begin… Dus zorg dat je baby vol gedronken huid op huid ligt bij vader/partner/oma of wie dan ook, en sluit je op in je mini spa!